Бюджетът на страната все още е на излишък от 618 млн.

...
Бюджетът на страната все още е на излишък от 618 млн.
Коментари Харесай

Бюджетът все още на излишък и в края на октомври

Бюджетът на страната към момента е на остатък от 618 млн. лева към края на октомври, съгласно предварителните оценки на Министерството на финансите. Според обновения бюджет до края на 2020 година бюджетният недостиг ще бъде 4,9 милиарда лева към края на годината. Това значи, че се чака салдото по бюджета да се утежни с 5,5 милиарда лева единствено в границите на последните 2 месеца на годината.

Основната причина за съществуването на бюджетен остатък към края на октомври е, че в първите 10 месеца на годината разноските на страната са се нараснали единствено с 1,2% на годишна база.  В същото време разноските по бюджета са в размер на 35,7 милиарда лева, което е с 1,2% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Разликата с 2019 година е, че тогава България подписа огромна договорка с еднократен темперамент – а точно придобиване на 8 изтребителя за 2,2 милиарда лева

В същия интервал страната е събрала доходи, помощи и дарения на обща стойност от 36,3 милиарда лева „ Наблюдаваме гладко усъвършенстване при главните налози, с което последователно се компенсира насъбраното закъснение през  първите месеци след пандемията “, разясняват от финансовото министерство. За съпоставяне през първите 10 месеца на 2019 година приходите на страната бяха тъкмо 36,3 милиарда лева, което значи, че макар сензитивното намаляване в икономическата интензивност на редица браншове като туризъм и превоз, страната събира не по-малко доходи от нормалното.

„ В съпоставяне с 2019 година данъчните и неданъчни доходи се свиват с 411 млн. лева, до момента в който постъпленията от помощи се усилват с 405 млн. лева “, изясняват от МФ.

За съпоставяне към края на септември бюджетът беше на остатък от 871 млн. лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР